Veistøv og urenheter lader ut bilbatteriet

– Om du vil unngå selvutlading bør du ikke la det bygge seg opp for mye veistøv og urenheter i motorrommet på bilen din, sier verksmester Alexander Loven Bakke hos Fixbil.

Når vasket du motoren din sist? Etter en vinter hvor både salting, kuldegrader og piggdekk har slitt veidekkene her vest, kan det være lurt å gi motoren en omgang med avfettingsveske og vann.

– Veistøvet kan føre til krypstrøm på bilbatteriet hvis det blir for mye av det. Dette vil kunne forårsake selvutlading over tid, forklarer verksmesteren hos Fixbil i Olsvik.

LES OGSÅ: Han har reparert biler i 25 år

Dette kan du gjøre selv
Alexander Loven Bakke anbefaler kundene å gjøre det enkleste vedlikeholdet selv.

– Om du kjøper en miljøvennlig avfettingsveske kan du vaske motoren selv uten å være redd for at avrenningen skal ødelegge miljøet. Bare pass på å unngå å spyle for mye direkte på de elektriske komponentene, og spyl godt med vann, sier han.

LES OGSÅ: Bilparken på Sotra blir eldre

Pass på kjølevesken
Vindusspylerveske har vel de fleste fylt selv. Kjøleveske er en annen ting som bileierne lett kan etterfylle selv når det er behov for påfyll.

– Pass på at du ikke åpner beholderen når motoren er varm, advarer Alexander.

Vesken kan sprute opp
– Da er det trykk på systemet, og kjølevesken er veldig varm. For motoren sin del er det ikke farlig om du åpner beholderen, men du kan fort få deg en farlig sprut i ansiktet, forklarer han.

LES OGSÅ: Lokalverkstedet på Landås

Enkel fargekode
Bileiere som har fylt kjøleveske selv vil ha lagt merke til at denne kommer i flere farger. Å fylle på feil farge kan få alvorlige konsekvenser for motoren.

– Motorer fra tidlig 90-tall og eldre med støpejerntopp bruker hovedsakelig blå kjøleveske, mens nyere motorer i aluminium skal som oftest ha den som er rød på farge. Samtidig bruker franske biler ofte grønn eller klar veske. Det tryggeste er å sjekke i brukerhåndboken. Da er du på den sikre siden, sier Alexander.

LES OGSÅ: Hege har fagbrev som mekaniker

Pass på batteriet
Støv og skitt svekker batteriet, så det bør også holdes rent.

– På eldre biler ligger bilbatteriet lett tilgjengelig, men etter hvert som plassen har blitt mindre i motorrommet har bilfabrikantene måttet finne andre plasseringer. Derfor er det ikke nødvendigvis alltid så lett å vite hvor du finner det, sier verksmesteren hos Fixbil i Olsvik.

LES OGSÅ: Svein frister med gratis rustkontroll

BMW har flyttet batteriet
– BMW blant annet er en av bilfabrikantene som faktisk har fjernet batteriet helt fra motorrommet, og i stedet plassert det i bagasjerommet. Det er ikke så dumt. Da går det klar av alt veistøvet, sier han.

LES OGSÅ: Bjørn har bygget FixBil til lavpriskjede i Bergen og omegn

Sentral plassering i Bergen Vest
Fixbil Olsvik ligger i Hallheimslia, to minutter fra nærmeste busstopp og ikke langt unna Vestkanten og terminalen der. Kundene kommer fra hele Bergen vest, og det er også mange som tar turen fra Askøy.

LES OGSÅ:  Her finner du et FixBil nær deg

Reparerer alle merker
Uansett hvilken bil du kjører er du velkommen hos Fixbil, og filialen i Olsvik er ikke noe unntak.

– Alle godkjente bilverksted kan utføre service og reparasjoner på nye biler uten at det går på bekostning av garantien, så lenge arbeidet utføres i henhold til spesifikasjonene fra merkeverkstedet. Vi har daglig nyere biler innom, sier Alexander.

LES OGSÅ: Dette er tjenestene til FixBil