Liten bulk kan skjule stor skade

Det er ikke alltid farten det kommer an på. Selv i lav fart kan du påføre bilen din store skader.

– Den typiske ryggeskaden ser vi gjerne på hjørnene foran eller bak på bilen. I tillegg til skraper eller bulker er det ofte blåmaling involvert, sier Lars-Helge Måkestad hos Fixbil.

Trange parkeringshus
Han gir stadig smalere parkeringsplasser og bredere og bredere biler skylden.

– Det skal ikke mye uoppmerksomhet til før du sneier borti bilen ved siden av eller en av de mange betongsøylene i parkeringshuset, sier han.

Disse er ofte blå.

LES OGSÅ: Bjørn har bygget FixBil til lavpriskjede i Bergen og omegn

Micro Repair
Mange av skadene Fixbil får inn er kosmetiske, og disse er det blitt vanligere og vanligere å fikse med såkalt micro repair – hvor det kun er selve skadestedet som lakkeres om.

– Med moderne fargeskannere treffer vi fargen hundre prosent, forteller Lars-Helge.

Rygget på et hjørne
Samtidig kan det ofte skjule seg større skader bak en bulk eller skade enn det bileieren selv er klar over.

– Her har vi for eksempel en KIA hvor eieren har rygget på et hjørne i lav fart, sier driftslederen ved karosseri- og lakkverkstedet hos Fixbil i Møllendalsveien og viser fram bil de akkurat nå har inne for reparasjon.

LES OGSÅ: Hege har fagbrev som mekaniker

Skifter ut delene
– Bak den sprukne plastskjermen ser vi at selve karosseriet har fått seg en solid trøkk, så her må en stor del sveises løs og erstattes med en ny originaldel, forklarer han.

Ved denne typen skader blir det vanligere og vanligere å skifte ut de skadde delene med nye.

Sikkerhet og garanti
– Dette henger både sammen med sikkerhet og med de strenge garantibestemmelsene fra fabrikken, sier Lars-Helge.

Han forteller at moderne standardutstyr er en annen faktor som kan gjøre selv små kollisjoner kostbare.

– Hos Golf er kamera i grillen standardutstyr i dag. Slike ting bidrar til at reparasjonskostnadene blir høye når noe skjer, sier han.

LES OGSÅ: Lokalverkstedet på Landås

Skadetakst
Fixbil Møllendalsveien har avtaler med alle de store forsikringsselskapene, og Lars-Helge anslår at disse plukker opp fire av fem regninger fra karosseri- og lakkverkstedet.

– Det er som oftest bileierne selv som kommer hit og ber oss vurdere skaden. Vi gir dem en skadetakst og en anbefaling til hva som bør gjøres, sier han.

Normalt tre dager
Når forsikringsselskapet så har gitt klarsignal pleier Fixbil Møllendalsveien å bruke tre dager på jobben.

Den første dagen brukes til demontering, oversikt og bestilling av deler. Dag to skjer lakkeringsarbeidene, mens den tredje dagen brukes til montering.

LES OGSÅ: Svein frister med gratis rustkontroll

Leiebil
– I mellomtiden skaffer vi selvsagt leiebil til de kundene som har dette som en del av forsikringen sin, forklarer Lars-Helge, og legger samtidig til at det også hender ting tar lengre tid.

– Som på KIA-en, sier han.

– Her var det ikke deler å få tak i hverken her i byen eller i resten av landet, så nå venter vi på deler fra fabrikken, legger han til.

Ny høysesong for bulker
Tidligere var vinteren høysesong for bulker. Dette har i følge driftslederen hos Fixbil endret seg.

– Nå er bulkingen jevnt fordelt utover året, og om det eksisterer noen høysesong for slike skader er det faktisk juni og juli, forklarer Lars-Helge.

LES OGSÅ: Veistøv og urenheter lader ut bilbatteriet

Bedre biler, økt stress
Han tror bedre biler, bedre veier og et mer forsiktig kjøremønster enn tidligere kan forklare at skadefrekvensen har gått ned om vinteren.

– Samtidig ser vi at stress spiller inn. Den typiske skaden skjer ikke på veien, men i forbindelse med parkering – gjerne i typiske stress-situasjoner før ferier eller høytider, slår han fast.

LES OGSÅ:  Her finner du et FixBil nær deg

Autorisert karosseriverksted
Fixbil Møllendalsveien er et av få verksted i Bergen som både er autorisert som bilverksted og som karosseri- og lakkverksted. Det betyr at de kan håndtere det meste.

– Hos oss er du hjertelig velkommen uansett om det er du selv eller forsikringsselskapet ditt som skal betale for skaden du skal ha utbedret, avslutter driftssjef Lars-Helge Måkestad.

LES OGSÅ: Dette er tjenestene til FixBil