Slik gjør du bilen vinterklar

Vi kan like det eller ikke, men like sikkert som at høsten er her er det at vinteren er i anmarsj. Her er seks enkle tips til hvordan du gjør bilen din vinterklar, og tre tips om hva du bør unngå når det er kaldt.

Batteriet
Et bilbatteri skal normalt holde i fem til sju år, og småkjøring er batteriets verste fiende. Om du har et batteri som nærmer seg anbefalt levetid og et kjøremønster med mange korte turer bør du vurdere å bytte batteri før vinteren – så du ikke plutselig risikerer å ikke få start.

Om du mener at batteriet ditt er klar for en ny vinter bør du gi det en vask. Skitt og salt på toppen av batteriet er med på å lade det ut, og bør fjernes med såpe, vann og en børste.

Et nytt batteri skal tåle ned mot 70 kuldegrader før det fryser, men om batteriet er utladet kan det fryse i stykker ved få minusgrader. Derfor er vask og rens av batteriet viktigere jo eldre det er.

LES OGSÅ: Veistøv og urenheter lader ut bilbatteriet

Motorolje
Jo eldre motoroljen din er, jo tykkere flyter den når det er kaldt. Da blir motstanden stor i motoren, og du tapper mer strøm fra batteriet enn det du ellers ville gjort.

Derfor er det egentlig ganske enkelt. Bytt motorolje før vinteren! En helsyntetisk olje er å foretrekke i kulden.

LES OGSÅ: Ikke bli blendet av vårsolen

Frostvæske
Enkelte forveksler begrepene kjølevæske og frostvæske, og det er egentlig ikke så rart. Kjølevæsken er væsken som leder varmen bort fra motoren, og frostvæsken er væsken som blir tilsatt kjølevæsken for at den ikke skal fryse. I tillegg har den tilsetningsstoffer som skal virke smørende og korrosjonshindrende, men det viktigste er frostegenskapene.

Om det ikke er nok frostvæske i kjølevæsken kan den fryse til og forårsake store problemer, og derfor bør du undersøke dette før vinteren setter inn.

Å bytte frostvæske selv er ikke anbefalt, men å etterfylle kan være nødvendig om bilen begynner å dra på årene og kjølesystemet lekker litt. Det tryggeste er å kjøpe ferdig blandet væske, så slipper du å tenke på blandingsforholdet. Men vær obs på at der er flere typer, og at du må bruke riktig type til bilen din. Sjekk instruksjonsboken!

LES OGSÅ: Derfor bør du sjekke understellet

Låsolje
Noe du definitivt kan gjøre selv er å smøre låsene før vinteren. Husk å bruke olje, og ikke spray. Spray er kun for nødåpning av bilen, og tørker ut låsen.

Silikon
Smøring av gummilistene rundt dørene er en annen ting du lett kan gjøre selv. Hensikten er kort og godt å hindre at dørene fryser fast og ikke lar seg åpne når temperaturen kryper under null.

Bruk en stift. Da unngår du sølet som følger med en spray.

LES OGSÅ: Det er om høsten du trenger nye sommerdekk

Dieselfilteret
Om du kjører en dieselbil bør du skifte eller drenere dieselfilteret før vinteren. Det kan ha samlet seg vann i filteret i løpet av året, og når vannet fryser reduseres kapasiteten. Da skal det mindre til før det tettes og blokkerer drivstofftilførselen.

LES OGSÅ:  Her finner du et FixBil nær deg

Dette bør du unngå
I tillegg til tipsene over er det noen ting du bør unngå når det er kaldt, og som det kan være greit å være observant på.

1: Ikke spyl vinduene før de er oppvarmet. Da fryser bare spylevæsken til is på ruten.

2: Ikke hell konsensfjerner på tanken. Denne binder eventuelt vann som måtte ligge i bunn av tanken, og trekker det inn i motoren. Dette kan medføre korrosjon i systemet, og gi deg store kostnader.

3: Ikke kjør bil i ekstremkulde. Disse dagene bør du heller la bilen stå. Da unngår du en ekstrembelastning på pakninger og tetningsringer rundt bevegelige deler, som kan gi oljelekkasje fra motoren eller girkassen.

LES OGSÅ: Dette er tjenestene til FixBil