Han er byens mest erfarne biloppretter

I 1975 gikk han på yrkeskolen og tre år senere fikk han fagbrev som bilmekaniker/biloppretter. Jan Magnus Lund (59) er kanskje den mest erfarne biloppretteren i Bergen.


– Han er en bransjenestor som er genuint opptatt av kvalitet, sier administrerende direktør Bjørn Standal i FixBil-kjeden.

Bjørn Standal i FixBil omtaler Lund som en bransjenestor

Rette opp bulker
Jan Magnus Lund bruker ikke store ord om seg selv. Han trives best når han får gjøre det han har gjort i snart 43 år – rette opp karosseriskader som oftest består av bulker og flenger.

LES OGSÅ: Slik gjør du bilen vinterklar

Damsgård Karosseri
I flotte og romslige lokaler i Simonsviken i Gravdal holder Damsgård Karosseri til, og dette har vært arbeidsplassen til Lund i mange år. Faktisk siden 1985. For noen måneder siden ble virksomheten overtatt av FixBil og verkstedskjeden hadde et ønske – få bransjenestoren med videre.

Kvalitetssikrer
59-åringen startet sin karriere hos Karosserifabrikken i Møllendalsveien. Dette var et av de første frittstående karosseriverkstedene i Bergen.
– Jeg synes det er veldig kjekt å drive med dette. I dag har jeg mer en rolle som kvalitetssikrer og påser at arbeidet som utføres holder høyeste kvalitet. men jeg må samtidig få nevne at dagens unge bilopprettere er meget dyktige, sier 59-åringen.

LES OGSÅ: Her finner du FixBil nær deg

Er det forskjell på faget fra du startet og frem til i dag?
– Det var mye mer omfattende karosseriskader da jeg startet i denne bransjen.  I dag er det mindre skader som behandles. Bilene er i dag utstyrt med så mye elektronikk og betydelige karosseriskader kan ødelegge store deler av de tekniske hjelpemidlene som dagens kjøretøyer er ustyrt med. Disse bilene repareres gjerne ikke fordi det ikke er økonomisk forsvarlig, sier han.

Hva er det beste med jobben?
– Når vi får inn en veldig skadet bil og vi leverer den tilbake i autentisk tilstand, nesten slik at kundene undrer seg over om dette er mulig og smiler stort når hun eller han setter seg bak rattet igjen. Det høres kanskje litt fælt ut, men det er jo med store karosseriskader vi får faglige utfordringer. Og som i alle andre bransjer liker vi utfordringer.

Ivrer ikke etter pensjonistliv
59-åringen trives så godt i jobben at han ikke har hastverk med å bli pensjonist. Han er i dag en av de eldste biloppretterne i Bergen, og han får likevel god  til hobbyene som er hunden, hytten på fjellet og motorsykkelen.
– Jeg liker å gå på jobb og ikke minst dialogen med kundene,  sier han.